Αμερικανίδα πρώην βουλευτής αντιτίθεται στο ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Konstantinos
12 Απριλίου 2023
1039 Views
cbdc

Η πρώην βουλευτής  των ΗΠΑ και στρατιωτικός αξιωματούχος Tulsi Gabbard παίρνει θέση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν, να αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση όλων των αγορών των καταναλωτών και την εξάλειψη μετρητών.

Σε ένα tweet που δημοσίευσε στις 10 Απριλίου, η Gabbard υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το πρότζεκτ του CBDC, το οποίο «θα δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς μετρητά όπου κάθε συναλλαγή που κάνουμε θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται». Η Gabbard πιστεύει ότι τα CBDC θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία μαζικής χρηματοοικονομικής επιτήρησης που υπονομεύουν την αυτονομία και την ελευθερία μας.

Υποστηρίζει ότι μια ψηφιακή κοινωνία χωρίς μετρητά θα αφαιρέσει από τους καταναλωτές την ιδιωτικότητά τους και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί κάθε αγορά που κάνουν και αυτό θα έχει να κάνει από μια τσίχλα μέχρι ένα αυτοκίνητο.

Τα CBDC είναι μια νέα μορφή ψηφιακού χρήματος που εκδίδεται απευθείας από μια κεντρική τράπεζα σε πελάτες λιανικής και όχι μέσω εμπορικών τραπεζών. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι τα CBDC θα μπορούσαν να παρέχουν ένα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής και εμβασμάτων, προσφέροντας μια «ασφαλή ευθύνη της κεντρικής τράπεζας στο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Federal Reserve (FED), Lael Brainard.

Μια έκθεση από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών,  τον Μάιο του 2022, έδειξε ότι το 90% των κεντρικών τραπεζών διερευνούσε την πιθανή έκδοση ενός CBDC, με περισσότερες από τις μισές από αυτές να αναπτύσσουν ήδη μια τέτοια τεχνολογία. Αυτό περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε ««την υψηλότερη επείγουσα ανάγκη» για πιθανή έρευνα CBDC των ΗΠΑ ως μέρος του εκτελεστικού του διατάγματος κρυπτογράφησης, τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και της Γερουσίας έχουν εναντιωθεί με συνέπεια στα CBDC για την πιθανή χρήση τους για την εξάλειψη των μετρητών και την αφαίρεση της ιδιωτικότητας  στους καταναλωτές. Η Gabbard, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, επανέλαβε αυτήν την άποψη, δηλώνοντας σε μια συνέντευξη ότι τα CBDC αφορούν «την επιτήρηση και τον έλεγχο που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση».  

Ο φόβος είναι ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, όπου όλες οι συναλλαγές διεξάγονται ψηφιακά και παρακολουθούνται από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι εάν εφαρμοστεί το CBDC, θα προστατεύει το απόρρητο των συναλλαγών ενώ θα εξακολουθούσε να επαληθεύει τις ταυτότητες των χρηστών του. Ωστόσο, η Γκάμπαρντ και άλλοι παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύει την ιδιωτικότητα και την αυτονομία σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Υποστηρίζουν ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να παρακολουθεί όλες τις οικονομικές συναλλαγές θα της έδινε άνευ προηγουμένου εξουσία στους πολίτες της και θα υπονόμευε τις ατομικές ελευθερίες.

Εν κατακλείδι

Η ανάπτυξη ενός CBDC στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ενώ οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι τα CBDC θα μπορούσαν να είναι ένα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής, αντίπαλοι όπως η Gabbard υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν για μαζική χρηματοοικονομική παρακολούθηση και την εξάλειψη των μετρητών, οδηγώντας σε απώλεια της ιδιωτικής ζωής και της ατομικής αυτονομίας. Τελικά, η συζήτηση για την εφαρμογή των CBDC θα συνεχιστεί και μένει να δούμε αν θα γίνουν το μέλλον του χρήματος ή ένα εργαλείο κυβερνητικής επιτήρησης και ελέγχου.

Author Konstantinos