Κανονισμός MiCA: Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος με ολοκληρωμένη ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα

Konstantinos
21 Απριλίου 2023
822 Views
Ε.Ε. ψηφοφορία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα, φέρνοντας νέους κανόνες για τον κλάδο σε όλο το μπλοκ των 27 μελών. Η νομοθεσία για τις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) εγκρίθηκε με 517 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 18 αποχές σε συνεδρίαση στο Στρασβούργο, καθιστώντας την Ευρώπη ως την πρώτη ήπειρο με ολοκληρωμένη ρύθμιση για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η ψήφιση του MiCA καλωσορίστηκε από μεγάλες εταιρίες κρυπτονομισμάτων όπως η Binance, η Kraken και η  Coinbase, ενώ οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου πιστεύουν ότι είναι μια κομβική στιγμή για τον κλάδο κρυπτογράφησης στην περιοχή. Μία από τις βασικές πτυχές του MiCA είναι η ενοποιημένη προσέγγιση για τη ρύθμιση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν εγκριθεί σε μια χώρα θα μπορούν να «μεταβιβάζουν» τις δραστηριότητές τους σε άλλες με ελάχιστη πρόσθετη γραφειοκρατία. Ωστόσο, για να επιτύχουν την αρχική έγκριση, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα πρότυπα γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας μιας λεπτομερούς ‘’λευκής βίβλου’’ για κάθε προσφερόμενο περιουσιακό στοιχείο. Οι εκδότες Stablecoin, ειδικότερα, θα υπόκεινται σε ακόμη αυστηρότερους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να διατηρούν επαρκή αποθέματα μετρητών για να υποστηρίξουν την αξία των stablecoins τους.

Η MiCA απαιτεί επίσης από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να αναφέρουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, ως συμβιβασμό μετά την άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης απόδειξης εργασίας (POW) από προηγούμενο προσχέδιο. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και των συναλλαγών και την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στον κλάδο.

Το πέρασμα του MiCA έχει επαινεθεί από πολλούς στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων ως ένα θετικό βήμα προς τη ρυθμιστική σαφήνεια και την αναγνώριση των δυνατοτήτων της αναδυόμενης τεχνολογίας. Ο Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πολιτικής της Coinbase, Tom Duff Gordon, περιέγραψε την υιοθέτηση του MiCA ως «κομβική στιγμή για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης στην περιοχή», ενώ ο Richard Teng, περιφερειακός επικεφαλής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Binance, είπε ότι το ρυθμιστικό τοπίο «έχει αλλάξει προς τα εμπρός» με την ψήφιση της νομοθεσίας. Επίσης, ο Mark Jennings, Επικεφαλής Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στο Kraken, επαίνεσε τη MiCA ως «ένα προσαρμοσμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την εξέλιξη των κρυπτοστοιχείων εντός μιας ρυθμιστικής περιμέτρου». Πρόσθεσε ότι η τεχνική εφαρμογή του πλαισίου από την ΕΕ θα είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την προστασία των πελατών και την επιχειρηματική αποδοτικότητα.

Ο Stefan Berger, ο ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της δημιουργίας του νομοσχεδίου, είπε ότι η ΕΕ είναι τώρα η «πρώτη ήπειρος με ολοκληρωμένη ρύθμιση για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι οι νέες εποπτικές δομές θα λειτουργήσουν ως «προπύργιο ενάντια σε στιγμές όπως της Lehman Brothers ή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX». Ο Berger σημείωσε επίσης ότι για να εγκριθούν νέα νομίσματα στην ΕΕ, το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του νομίσματος.

Ωστόσο παρά τη θετική υποδοχή από τον κλάδο κρυπτογράφησης, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο φόρτο εργασίας, το κόστος και την πολυπλοκότητα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις κατά τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς. Ορισμένοι ανησυχούν ότι τα υψηλά στάνταρ και οι αυστηρότεροι κανόνες ενδέχεται να επηρεάσουν δυσανάλογα τους μικρότερους παίκτες στον κλάδο, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τους ίδιους πόρους με τις μεγαλύτερες εταιρείες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς. Θα είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ρυθμιστικής συμμόρφωσης και της καινοτομίας για να διασφαλίσει ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων θα συνεχίσει να ευδοκιμεί προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές και τους επενδυτές.

Εν κατακλείδι

Η ψήφιση της νομοθεσίας MiCA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια σημαντική στιγμή για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Θα εισαγάγει νέους κανονισμούς στις 27 χώρες της ΕΕ, θα επιβάλει υψηλότερα πρότυπα γνωστοποίησης στις εταιρείες που αναζητούν έγκριση και θα απαιτήσει από τους εκδότες stablecoin να διατηρούν επαρκή αποθέματα μετρητών για να υποστηρίξουν την αξία των stablecoins τους. Ενώ έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το βάρος που μπορεί να προκληθεί στις μικρές επιχειρήσεις, πολλοί μεγάλοι παίκτες από τον χώρο των crypto καλοσώρησαν την αναγνώριση και τη ρύθμιση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων από την ΕΕ.

Author Konstantinos