Το Λιχτενστάιν σχεδιάζει να δεχθεί πληρωμές Bitcoin για κρατικές υπηρεσίες

Konstantinos
9 Μαΐου 2023
954 Views
liechtenstein bitcoin

Το Λιχτενστάιν, μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας, φέρεται να σχεδιάζει να δεχτεί το Bitcoin ως επιλογή πληρωμής για κρατικές υπηρεσίες. Ο Πρωθυπουργός Ντάνιελ Ρίσκ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι το Bitcoin που θα λαμβάνεται ως πληρωμή πιθανότατα θα ανταλλάσσεται αμέσως με ελβετικά φράγκα, που είναι το εθνικό νόμισμα του Λιχτενστάιν.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του νέου ρυθμιστικού της πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, που ονομάζεται κανονισμός Markets in Crypto Assets (MiCA). Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αναζητούν ρυθμιστική σαφήνεια στην περιοχή. Αν και το Λιχτενστάιν δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ο οποίος επιτρέπει την επέκταση των πλαισίων και των κανονισμών της ΕΕ στη χώρα. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν καθόρισε χρονοδιάγραμμα για την προσθήκη της επιλογής πληρωμής. Αναγνώρισε ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι επί του παρόντος πολύ ασταθή και αβέβαια για να επενδύσουν ένα μέρος της ετήσιας εξοικονόμησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας σε αυτά, ωστόσο αναγνώρισε επίσης ότι αυτή η άποψη μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς η αγορά αναπτύσσεται και ωριμάζει.

Η απόφαση για αποδοχή πληρωμών Bitcoin δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Λιχτενστάιν για την τεχνολογία blockchain. Το 2020, η χώρα ψήφισε το νόμο Blockchain, ο οποίος καθιέρωσε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία blockchain και τις επιχειρήσεις. Αυτή η κίνηση έκανε το Λιχτενστάιν μια από τις πρώτες χώρες που παρείχαν νομική βάση για την τεχνολογία blockchain, προσελκύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδυτές στη χώρα. Επιπλέον, το Λιχτενστάιν φιλοξενεί πολλές εταιρείες blockchain, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bittrex Global, το οποίο μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Λιχτενστάιν το 2019.

Με την αποδοχή πληρωμών Bitcoin, το Λιχτενστάιν εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών και εταιρειών που έχουν αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Tesla, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του Έλον Μάσκ, άρχισε επίσης να δέχεται πληρωμές Bitcoin τον Μάρτιο του 2021 πριν τις αναστείλει λίγους μήνες αργότερα λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη του Bitcoin. Αν και το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν αντιμετωπίσει κριτική για την αστάθειά τους και την έλλειψη ρύθμισης, έχουν επίσης κερδίσει την έλξη ως νόμιμη μορφή πληρωμής. Με την αποδοχή του Bitcoin, το Λιχτενστάιν δείχνει τη δέσμευσή του στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, παρέχοντας παράλληλα μια πολύτιμη υπηρεσία στους πολίτες του.

Εν κατακλείδι

Τα σχέδια του Λιχτενστάιν να αποδεχθεί το Bitcoin για κρατικές υπηρεσίες είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως η αστάθεια και η ρυθμιστική αβεβαιότητα, αυτή η κίνηση καταδεικνύει την αυξανόμενη αποδοχή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τις δυνατότητές τους ως μορφή πληρωμής. Καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αρχίζουν να αποδέχονται κρυπτονομίσματα, θα μπορούσε να συμβάλει στην υιοθέτηση και να αυξήσει την απήχηση αυτού του νέου τύπου περιουσιακών στοιχείων.

Author Konstantinos