Κρυπτονόμισμα VECHAIN (VET)

Konstantinos
30 Δεκεμβρίου 2022
985 Views
1659693008 VeChain
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το VeChain (VET) είναι μια πλατφόρμα blockchain που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επιχειρηματικές διαδικασίες.
Ιδρύθηκε το 2015 από τον Sunny Lu, τον πρώην Chief Information Officer (CIO) της Louis Vuitton China. Ξεκίνησε ως θυγατρική της Bitse, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες blockchain της Κίνας και είναι από τα λίγα blockchain που έχουν ήδη μια σημαντική πελατειακή βάση σε σχέση με άλλες μεγάλες εταιρείες.
Αρχικά, το δίκτυο και το token του ονομάζονταν VEN και λειτουργούσαν στο blockchain του Ethereum. Το VeChain ίδρυσε το δικό του blockchain το 2018. Τότε άλλαξε και η ονομασία του από VEN σε VET (VeChainThor).

Λειτουργία – σκοπός

Ο αρχικός στόχος του VeChain ήταν να φέρει ανατροπή στη βιομηχανία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθιστώντας τα δεδομένα λειτουργίας της διαφανή και δημόσια, μέσω της blockchain τεχνολογίας. Επίσης, θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα των dApps και στις αρχικές προσφορές άλλων κρυπτονομισμάτων (διαδικασία ICO άλλων projects) που γίνονται στο VeChain δίκτυο καθώς επίσης και να λειτουργήσει ως μεσάζοντας στο Internet of Things (IoT).
Η VeChain έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες όλα αυτά τα χρόνια με πολλές εταιρείες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Μεταξύ άλλων, έχει συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες, την PricewaterhouseCoopers (PwC), για χρήση του blockchain της VeChain από τους πελάτες της λογιστικής αυτής εταιρείας με σκοπό τη βελτίωση της επαλήθευσης και της άμεσης προσφοράς των προϊόντων.
Η VeChain συνεργάζεται επίσης με τη Renault, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τη Microsoft και τη Viseo, ένα ψηφιακό βιβλίο συντήρησης αυτοκινήτων που δεν μπορεί να παραβιαστεί. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι τεχνολογικός εταίρος της Gui’an, που είναι μια ζώνη οικονομικής ανάπτυξης της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης.

Η καινοτομία του VeChain

Η καινοτομία που έφερε το VeChain στο χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι ακριβώς αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή ο σκοπός για τον οποίον δημιουργήθηκε. Στόχος του, όπως προαναφέραμε, είναι να εξορθολογήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη σύνθετη ροή πληροφοριών σε αυτή, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας κατανεμημένης λογιστικής (DLT – Distributed Ledger Technology).

Το VeChain δηλώνει ότι στόχος του είναι να οικοδομήσει μια πλατφόρμα επιχειρηματικού οικοσυστήματος χωρίς να υπάρχουν ζητήματα εμπιστοσύνης και να είναι κατανεμημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψει τη διαφανή ροή πληροφοριών, την αποτελεσματική συνεργασία και τη μεταφορά υψηλής αξίας με μεγάλη ταχύτητα. Τα δεδομένα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις επιχειρηματικές διαδικασίες είναι επί του παρόντος κατακερματισμένα σε αποθηκευτικούς χώρους μεταξύ των πολλών ενδιαφερομένων. Αυτό επηρεάζει καθυστερεί τη ροή πληροφοριών.

Σύμφωνα με το whitepaper του VeChain, η τεχνολογία blockchain μπορεί να σπάσει το πρόβλημα της ασύμμετρης κατανομής της πληροφόρησης, εξουσιοδοτώντας τους ιδιοκτήτες των δεδομένων με διαφάνεια και αξιοκρατία. Η πλατφόρμα VeChain ισχυρίζεται ότι παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να συνδεθούν οι πληροφορίες ενός προϊόντος με το ίδιο το προϊόν και τις επιχειρηματικές διαδικασίες που αυτό απαιτεί, όπως η αποθήκευση, η μεταφορά, η προμήθεια κ.α. Όλο αυτό το σύστημα πληροφοριών είναι διαθέσιμο σε εξουσιοδοτημένα ενδιαφερόμενα μέρη, δημιουργώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά.

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ποιότητας, της γνησιότητας, ακόμα και της θερμοκρασίας αποθήκευσης ενός προϊόντος ή του μέσου μεταφοράς του και της παράδοσής του. Αν ας πούμε έχουμε μια συσκευασία φαρμάκου ή μια φιάλη αλκοόλ μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία τους απευθείας από την εγκατάσταση παραγωγής, έως την τελική παράδοση στον πελάτη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το VeChain χρησιμοποιεί έξυπνα τσιπ ή ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) και αισθητήρες που μεταδίδουν βασικές πληροφορίες στο δίκτυο blockchain στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο οι εξουσιοδοτημένοι ενδιαφερόμενοι.

Ένα άλλο παράδειγμα, της πλατφόρμας VeChain είναι ότι μπορεί να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να κατέχουν τα δεδομένα τους και να τα χρησιμοποιούν για να διαπραγματεύονται καλύτερους όρους και πολιτικές, με ασφαλιστικές εταιρείες, με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία service κλπ.

Το κρυπτονόμισμα VET

Η πλατφόρμα Vechain περιέχει δύο ψηφιακά διακριτικά: το VeChain Token (VET) και VeChainThor Energy (VTHO). Το πρώτο είναι το κύριο κρυπτονόμισμα του blockchain και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αξίας σε όλο το δίκτυο του VeChain. Το δεύτερο χρησιμοποιείται ως ενέργεια ή “αέριο” (gas) όπως ονομάζεται συμβατικά, για την τροφοδοσία συναλλαγών των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) του δικτύου.

Όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής του, αυτός βασίζεται στη διαδικασία συναίνεσης Proof of Authority. Ο τρόπος αυτός απαιτεί απλώς μια εγκεκριμένη ομάδα ατόμων επικυρωτών. Κάθε επικυρωτής εκτελεί ένα λογισμικό στον υπολογιστή που επικυρώνει νέες προσθήκες στο blockchain, κάνοντας τις συναλλαγές πολύ πιο γρήγορες από τα πρωτόκολλα Proof of Work και Proof of Stake.

Σήμερα το VET έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 33, της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το max του είναι 86.712.634.466 νομίσματα και το total supply του είναι στα 85.985.041.177 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 72.511.146.418 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του VET έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του VET στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.
Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του VET ήταν τα $0,278 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,016.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το VET θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,022 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,028.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του VET θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να πετυχαίνει συνεργασίες και με άλλες μεγάλες εταιρείες της αγοράς. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,04 και μέγιστη τo $0,047.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το VET θα προσελκύει περισσότερους ενδιαφερόμενους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι το 2025, το VET μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,067, με μέση τιμή για το έτος τα $0,06. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του VET θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,055.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του VeChain πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του VET ακόμα και στα $0,45 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές, το VET θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Είναι ένα project που έχει σημαντικούς στόχους όσον αφορά στη χρήση του και έχει πετύχει σοβαρές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς. Εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτό το ρυθμό σίγουρα θα εξελιχτεί σε έναν κύριο “παίκτη” στη σκακιέρα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Author Konstantinos