Κρυπτονόμισμα THORChain (RUNE)

Konstantinos
18 Φεβρουαρίου 2023
966 Views
5E7EEE96171C7F3B2D758BF59CC91E65799E1193BAAA9E20CAB641488A892067
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το THORChain (RUNE) είναι ένα πρωτόκολλο πολλαπλών νομισμάτων χτισμένο με τη λογική μιας διασταυρούμενης αλυσίδας που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μεταξύ διαφόρων δικτύων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά των δικτύων του Bitcoin και του Ethereum.

Το THORChain ιδρύθηκε το 2018 από μια ομάδα που κράτησε την ανωνυμία της, για να διατηρήσει την αποκεντρωμένη φύση του πρωτοκόλλου. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο ίδρυμα ή κάποια επίσημη ομάδα προγραμματιστών, Διευθύνων Συμβούλων κλπ. Όλη η δραστηριότητα της ομάδας προγραμματιστών πραγματοποιείται στο GitHub όπου ανεβαίνουν νέες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις που αφορούν το project.

Λειτουργία  – σκοπός

Η ανώνυμη ομάδα λοιπόν που εργάζεται για τους κόμβους μεταφορτώνει τον κώδικα που κάνει το δίκτυο λειτουργικό. Οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν το δίκτυο αφήνονται στους συμμετέχοντες σε αυτό. Η διατήρηση και η σωστή λειτουργία των κόμβων βασίζεται στους stakers οι οποίοι εργάζονται για αυτούς με βάση το πρωτόκολλο συναίνεσης Proof of Stake (PoS) σε RUNE νομίσματα. Οι stakers εισάγουν τα κεφάλαιά τους στην αλυσίδα του THORChain. Στη συνέχεια υπάρχουν και οι swappers οι οποίοι πληρώνουν για ανταλλαγές και δανειακές υπηρεσίες, που προσφέρει το project, γεγονός που διατηρεί ζωντανό το οικοσύστημα του πρωτοκόλλου.

Όσον αφορά το πώς το project επιτυγχάνει την ανταλλαγή μη εγγενών νομισμάτων μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων blockchain, το THORChain προσαρμόζει ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί το Bancor DEX, μια δεξαμενή που βασίζεται στον δανεισμό. Όλα τα υποστηριζόμενα κρυπτονομίσματα που δεν είναι εγγενή στο δίκτυο κατατίθενται σε ομάδες ρευστότητας (liquidity pools) μαζί με το εγγενές διακριτικό του  THORChain, το RUNE.

Όταν ένας χρήστης ξεκινά μια συναλλαγή, δηλαδή μια ανταλλαγή μεταξύ δύο μη εγγενών περιουσιακών στοιχείων, το σύστημα ανταλλάσσει αυτόματα ένα κρυπτονόμισμα με RUNE και στη συνέχεια ανταλλάσσει ξανά το RUNE με το άλλο κρυπτονόμισμα που θέλει τελικώς να αποκτήσει ο χρήστης. Ουσιαστικά, η διπλή εναλλαγή γίνεται στιγμιαία από το πρωτόκολλο. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τις ανταλλαγές στο δίκτυο του THORChain, χωρίς να απαιτείται κάποιος τρίτος μεσάζοντας (όπως για παράδειγμα ένα ανταλλακτήριο). Ταυτόχρονα, οι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους σε ομάδες ρευστότητας για να δανειστούν άλλοι χρήστες, κερδίζοντας έτσι μια απόδοση (τόκο) με βάση το ποσό που καταθέτουν.

Υπάρχουν από 100 έως 300 σημεία επικύρωσης συναλλαγών, με τους κόμβους να χρειάζεται να κατέχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο RUNE για να μπορούν να έχουν ένα σημείο επικύρωσης. Οι κόμβοι φιλοξενούνται στο δίκτυο σε ένα πρόσθετο επίπεδο με επιπλέον ασφάλεια, για τη διευκόλυνση του ελέγχου των συναλλαγών.

Η καινοτομία του THORChain

Πέραν του γεγονότος ότι το THORChain επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα μεταξύ κορυφαίων πλατφορμών blockchain, σχεδόν αμέσως, χρησιμοποιεί και έναν μοναδικό τρόπο όσον αφορά στην αποτελεσματική προσέγγιση για δημιουργία ρευστότητας. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια πολιτική προμηθειών για τους χρήστες που μειώνει στο μέγιστο δυνατό τις πιθανότητες απώλειας ρευστότητας, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τον κίνδυνο μόνιμης απώλειας κεφαλαίων. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το THORChain μοναδικό είναι η φιλική προς τον χρήστη διεπαφή που βασίζεται σε έναν συνδυασμό καινοτόμων τεχνολογιών, όπου επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων εύκολα και γρήγορα.

Επιπροσθέτως, το THORChain είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και η ανώνυμη ομάδα του δεν κρατά κανένα από τα κεφάλαια του RUNE που δημιουργούνται από τις χρεώσεις των συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο. Αντ’ αυτού διανέμει όλα τα RUNE στους συμμετέχοντες του δικτύου.

Το κρυπτονόμισμα του THORChain

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του THORChain ονομάζεται RUNE, όπως αναφέραμε παραπάνω. Το RUNE χρησιμοποιείται για να πληρώνονται τα τέλη συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο, για τις υπηρεσίες δανεισμού και τα liquidity pools καθώς και για το μηχανισμό συναίνεσης PoS του πρωτοκόλλου του THORChain.

Σήμερα το RUNE έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 76 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max και το total supply του είναι στα 500.000.000 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 327.056.566 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του RUNE έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του RUNE στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του RUNE ήταν τα $21,26 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $1,64.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το THORChain θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του RUNE να ανέλθει σε περίπου $2,20 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $2,40.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του RUNE μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το THORChain είναι ένα εντελώς αποκεντρωμένο δίκτυο. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το AGIX με μέση τιμή στα $3,22 και μέγιστη τα $3,84.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία θα χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερο κόσμο, projects όπως το THORChain που προσφέρουν και υπηρεσίες δανεισμού θα γίνονται ευρέως γνωστά. Ως εκ τούτου, το 2025, το RUNE μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $4,90, με μέση τιμή για το έτος τα $4,40. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του RUNE θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $4.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά, καθώς και του THORChain πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του RUNE ακόμα και στα $21 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το RUNE μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Είναι ένα από τα λίγα altcoins που είναι πλήρως αποκεντρωμένα, με την κεντρική ομάδα του project να μην έχει μερίδιο από το supply των νομισμάτων. Μιλώντας για το supply, να αναφέρουμε επίσης ότι το max supply του νομίσματος είναι αρκετά μικρό σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά projects. Τέλος, έχει ειπωθεί από πολλούς, πως μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν με την πτώση του ανταλλακτηρίου FTX, οι επενδυτές θα ψάχνουν ασφαλέστερους τρόπους για να κάνουν ανταλλαγές νομισμάτων μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων, χωρίς να χρειάζονται κάποιον μεσάζοντα. Το πρωτόκολλο του THORChain έχει φτιαχτεί ουσιαστικά για αυτόν το σκοπό, άρα είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει πάρα πολλούς χρήστες στο μέλλον

Author Konstantinos