Κρυπτονόμισμα Mina (MINA)

Konstantinos
22 Μαρτίου 2023
1002 Views
1642586414 Mina
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Mina (MINA) είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο υπόσχεται να δημιουργήσει ένα blockchain, μικρότερο σε μέγεθος από άλλα παρόμοια και επομένως ευκολότερο στη χρήση, πιο ασφαλές και τελικά απολύτως αποκεντρωμένο.

Δημιουργήθηκε από μια ομάδα που ονομάζεται O(1) Labs, η οποία ιδρύθηκε από τους Evan Shapiro και Izaak Meckler το 2017, με στόχο τη χρήση του κρυπτογραφικού υπολογισμού ως μέσου που θα δώσει στους ανθρώπους τον έλεγχο της ψηφιακής τους ζωής. Μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής και δοκιμής της πλατφόρμας τους, η ομάδα του O(1) Labs κυκλοφόρησε το mainnet Mina στις 23 Μαρτίου 2021. Το Ίδρυμα Mina, τον Απρίλιο του 2021, συγκέντρωσε 18,75 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του project.

Λειτουργία  – σκοπός

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, το Mina Protocol στοχεύει να είναι ένα “ελαφρύ” blockchain που διατηρεί σταθερό μέγεθος μόλις των 22 kB, ανεξάρτητα από το πόσες συναλλαγές γίνονται στο δίκτυο. Για να επιτευχθεί αυτό το μικρό μέγεθος, το πρωτόκολλο του Mina επιτρέπει τον οποιονδήποτε να χειρίζεται έναν κόμβο και να βοηθά στην ασφάλεια του δικτύου, χωρίς να χρειάζεται εξελιγμένο υπολογιστικό εξοπλισμό.

Φανταστείτε ότι ολόκληρο το blockchain είναι μικρότερο σε μέγεθος και από μια φωτογραφία του κινητού σας τηλεφώνου. Το Mina σχεδιάζει να ξεπεράσει τα προβλήματα μεγέθους των blockchain δικτύων, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει άλλα projects καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

Καθώς η τεχνολογία blockchain αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ο αριθμός των συναλλαγών που αποθηκεύονται στις περισσότερες πλατφόρμες έχει αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, το blockchain Ethereum ήταν λίγο πάνω από 5 GB τον Απρίλιο του 2016, αλλά επεκτάθηκε σε περισσότερα από 220 GB μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, εκατομμύρια συναλλαγές μεταδόθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο blockchain του ETH.

Όπως είναι γνωστό, τα blockchain είναι αποκεντρωμένα καθολικά ιστορικών συναλλαγών. Η εκτέλεση ενός κόμβου (ο οποίος αποθηκεύει ολόκληρο το ιστορικό του blockchain) απαιτεί μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ενέργεια όσο μεγαλώνει και το blockchain. Αυτό συχνά καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τους μέσους χρήστες να συμμετέχουν στη συντήρηση του blockchain καθώς απαιτείται όλο και πιο εξελιγμένος εξοπλισμός υπολογιστικής ισχύος. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό προκαλεί κίνδυνο συγκεντρωτικής λειτουργίας για τα blockchain δίκτυα, καθώς οι λίγοι που θα έχουν τη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ θα είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση του μεγάλου μεγέθους της εκάστοτε αλυσίδας.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ακριβώς πετυχαίνει το Mina το σκοπό του! Σε απάντηση λοιπόν του ζητήματος που αναλύσαμε παραπάνω, οι προγραμματιστές του Mina χρησιμοποίησαν μια τεχνική κρυπτογράφησης που ονομάζεται zk-SNARKS με σκοπό να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια αλυσίδα μπλοκ, προσανατολισμένη στις πληρωμές, η οποία όμως να μην απαιτεί από κάθε κόμβο να καταγράφει το πλήρες αρχείο του ιστορικού των προηγούμενων συναλλαγών. Αυτό μειώνει αποτελεσματικά τις υπολογιστικές απαιτήσεις που χρειάζονται για την υποστήριξη ενός πλήρους δικτύου blockchain. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει διαφορά στο αν μια συναλλαγή επικυρώνεται από έναν κόμβο ή από 100 κόμβους. Κατ’ επέκταση, θεωρητικά, δεν έχει σημασία για το δίκτυο αν μια συναλλαγή επικυρωθεί από έναν και μόνο χρήστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν πάρα πολλοί χρήστες να εκτελούν κόμβους και να επικυρώνουν συναλλαγές και έτσι να δημιουργηθούν περισσότεροι κόμβοι που θα υποστήριζαν το δίκτυο κάνοντάς το πιο αποκεντρωμένο και ασφαλές.

Η καινοτομία του Mina

Όπως ήδη θα έχετε αντιληφθεί, ο τρόπος λειτουργίας του πρωτοκόλλου του Mina είναι και αυτό που το καθιστά ξεχωριστό ανάμεσα στα blockchain δίκτυα. Το κλειδί για το πρωτόκολλο Mina είναι η ενσωμάτωση των zk-SNARKs, που σημαίνει “συνοπτικά μη διαδραστικά επιχειρήματα μηδενικής γνώσης” (ή στα αγγλικά “ zero-knowledge succinct non-interactive arguments of knowledge”). Αυτή είναι μια έννοια υπολογιστών που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή του MIT και ιδρυτή της Algorand, Silvio Micali, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να επιβεβαιώνουν ότι κατέχουν συγκεκριμένα δεδομένα, χωρίς να αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο ποια είναι αυτά τα δεδομένα. Ένα άλλο δημοφιλές κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία zk-SNARK είναι το Zcash.

Στην περίπτωση του Mina, αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο δεν χρειάζεται να επαληθεύει μια συναλλαγή με κάθε μπλοκ που δημιουργείται, όπως προείπαμε. Αντίθετα, το blockchain αντιπροσωπεύεται με μια εύκολα επαληθεύσιμη κρυπτογραφική απόδειξη (το zk-SNARK). Αυτή η απόδειξη είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες αλυσίδες μπλοκ και χρησιμοποιείται για ολόκληρη την αλυσίδα και όχι μόνο για το τελευταίο μπλοκ.

Σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό συναίνεσης PoS (Proof of Stake), το Mina ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του zk-SNARK μειώνει σημαντικά τους πόρους που απαιτούνται για την επεξεργασία και την καταγραφή συναλλαγών, άρα τελικώς δημιουργεί ένα δίκτυο πολύ γρήγορο και φθηνό στις χρεώσεις των συναλλαγών.

Το κρυπτονόμισμα του Mina

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του Mina Protocol, το MINA, χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των συναλλαγών δικτύου και τη διανομή τελών μεταξύ των χρηστών. Επίσης, χρησιμοποιείται και για την λειτουργία του μηχανισμού συναίνεσης του δικτύου (PoS).

Σήμερα το MINA έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 64 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του δεν έχει κάποιο όριο. Το total supply του είναι στα 1.014.569.453 και το circulation supply του είναι σήμερα στα 871.357.282 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του MINA έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του MINA στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του MINA ήταν τα $9,91 στα οποία και έφτασε τον Ιούνιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,82.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το MINA θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως δίκτυο. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του MINA να ανέλθει σε περίπου $1,10 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1,30.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του MINA μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν εδραιωθεί στην αγορά ως ένα από τα φθηνότερα και ταχύτερα δίκτυα. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το MINA με μέση τιμή τα $1,70 και μέγιστη τα $2,10.

2025

Όσο η τεχνολογία blockchain υιοθετείται από το ευρύ κοινό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για δίκτυα τα οποία δεν απαιτούν τεράστιους αποθηκευτικούς όγκους. Ως εκ τούτου, το 2025, το MINA μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $3,20, με μέση τιμή για το έτος τα $2,70. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του MINA θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $2,45.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του MINA πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ακόμα και στα $17 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το MINA μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Έχει καταφέρει να εισάγει στην αγορά έναν ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας για το blockchain του που μπορεί να το καταστήσει γρηγορότερο και φθηνότερο. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η επαλήθευση των συναλλαγών με τον τρόπο που γίνεται στο Mina blockchain δεν είναι απολύτως ασφαλής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το Mina Protocol λειτουργεί ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Author Konstantinos