Κρυπτονόμισμα AAVE

Konstantinos
7 Ιανουαρίου 2023
1016 Views
65451a64f8a4426e9ac61f27e0f3a270
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Aave είναι ένα project τεχνολογίας blockchain στον τομέα της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi). Βασίζεται σε ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα και έχει ως απώτερο σκοπό τον δανεισμό ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι δανειστές μπορούν να κερδίσουν τόκους για τις καταθέσεις τους και οι δανειολήπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματά τους ως εγγύηση για να δανειστούν μια σειρά από altcoins και stablecoins που υποστηρίζονται από το σύστημα του Aave.

Ιδρυτής του Aave είναι ο Stani Kulechov μαζί με μια ομάδα προγραμματιστών, οι οποίοι δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν το εν λόγω δίκτυο δανεισμού, γνωστό και ως ETHLend. Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) για το ETHLend έγινε τον Νοέμβριο του 2017.

Αρχικά, το εγγενές κρυπτονόμισμα του συστήματος ήταν το LEND, αλλά το project έχασε την δημοτικότητά του το 2018 λόγω του bear market και της έλλειψης ρευστότητας για εντολές δανεισμών. Έτσι μετονομάστηκε σε Aave (AAVE) και δημιουργήθηκε ένα αυτοματοποιημένο πρωτόκολλο για δανεισμό διάφορων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Το Aave κυκλοφόρησε στις αρχές του 2020.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Aave έχει σαν βάση το δίκτυο blockchain του Ethereum. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον τομέα του DeFi. Το πρωτόκολλο Aave αποτελείται από σύνολα ρευστότητας όπου οι χρήστες μπορούν να δανείσουν ή να δανειστούν οποιοδήποτε από τα υποστηριζόμενα altcoins και stablecoins, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Η πλατφόρμα δανεισμού Aave είναι στην ουσία ένα πρωτόκολλο όπου οι δανειολήπτες και οι δανειστές μπορούν να σχηματίσουν μια αγορά ψηφιακού χρήματος χωρίς την ανάγκη κάποιου τρίτου ή μιας θεματοφυλακής. Το πρωτόκολλο Aave λειτουργεί με βάση έναν αλγόριθμο που επιτρέπει αυτοματοποιημένα δάνεια απευθείας από τις ομάδες ρευστότητας της Aave. Έτσι, αντί να χρειάζεται να γίνει μεμονωμένη συνεννόηση μεταξύ ενός δανειστή και ενός δανειολήπτη, με την εγγύηση κάποιου τρίτου, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει αυτόματα και με ασφάλεια. Οι δανειστές μπορούν να καταθέσουν τα κρυπτονομίσματα τους σε “δεξαμενές” – ομάδες ρευστότητας και να κερδίσουν τόκους με βάση το ποσό που καταθέτουν και δανείζουν.

Τα επιτόκια πληρώνονται από τους δανειολήπτες και εξαρτώνται από τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν από κάθε δεξαμενή ρευστότητας. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία μιας δεξαμενής, τα επιτόκια είναι υψηλότερα για να δοθούν κίνητρα στους δανειστές να καταθέσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στην εν λόγω δεξαμενή. Αντιστρόφως, εάν δεν χρησιμοποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα για να προσελκύσουν τους δανειολήπτες και να ενθαρρύνουν τον δανεισμό.

Τα δάνεια της Aave προς τους χρήστες γίνονται με τη μορφή συγκεκριμένων εξασφαλίσεων (ή ενέχυρων, θα μπορούσαμε να πούμε για να γίνει πιο κατανοητό). Οι χρήστες πρέπει να κάνουν κατάθεση κρυπτονομισμάτων υψηλότερης αξίας σε σχέση με το ποσό που δανείζονται, για να διασφαλιστεί η περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που τα δανεισμένα περιουσιακά στοιχεία δεν επιστραφούν εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου, οι δανειστές λαμβάνουν τις εξασφαλίσεις που κατέθεσαν οι δανειολήπτες για να λάβουν το δάνειο.

Το ερώτημα που ίσως σας έρχεται στο μυαλό είναι τι γίνεται σε περίπτωση μεταβολής της αξίας των εξασφαλίσεων, διότι, ως γνωστόν, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει έντονη μεταβλητότητα. Το Aave χρησιμοποιεί μια διαδικασία ρευστοποίησης σε περίπτωση που η αξία της εξασφάλισης πέσει κάτω από το ποσό του δανείου. Αυτό καθορίζεται και εκτελείται αυτομάτως από το πρωτόκολλο Aave.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το πρωτόκολλο του Aave επιτρέπει και δάνεια έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες μπορούν να συνάψουν δανειακές συμβάσεις χωρίς εξασφαλίσεις, αρκεί να πληρώσουν αμέσως τους τόκους. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή με την ονομασία one-block και τα δάνεια αυτά ονομάζονται δάνεια flash.

Η καινοτομία του AAVE

Το Aave είναι ουσιαστικά μοναδικό στην αγορά DeFi, βάσει του τρόπου λειτουργίας του. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο τομέα των πλατφορμών δανεισμού (ονομάζεται τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής, “distributed ledger technology” ή DLT) είναι η δυνατότητα δανεισμού πολλών περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κορυφαίων κρυπτονομισμάτων όπως το Ethereum.

Τα δάνεια flash που περιγράψαμε παραπάνω, είναι επίσης μια μεγάλη καινοτομία του πρωτοκόλλου του Aave. Τέλος, το Aave είναι επίσης διαλειτουργικό με μεγάλο αριθμό πλατφορμών DeFi, γεγονός που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν την καλύτερη και πιο συμφέρουσα αξία, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειολήπτες.

Το κρυπτονόμισμα AAVE

Το AAVE είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου. Μπορεί να “κλειδωθεί” (να γίνει stake) από τους κατόχους του με σκοπό να κερδίσουν ανταμοιβές, καθώς και δικαιώματα για τη διακυβέρνηση του project, μέσω ψηφοφοριών. Φυσικά χρησιμοποιείται και για να πληρώνονται τα τέλη συναλλαγών που γίνονται στην πλατφόρμα. Τέλος, οι δανειστές που κάνουν καταθέσεις σε δεξαμενές ρευστότητας μπορούν να κερδίσουν τόκους σε AAVE νομίσματα.

Σήμερα το AAVE έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 44 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά το max και το total supply του είναι στα 16.000.000 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 14.093.193 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του AAVE έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του AAVE στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Ακόμα, να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση. .

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του AAVE ήταν τα $666,86 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $54,46.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το AAVE θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $85 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και στα $90.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του AAVE θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, δεδομένης της εξάπλωσης των υπηρεσιών DeFi γύρω από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $135 και μέγιστη τα $150.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το AAVE θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες στην πλατφόρμα του. Λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό μέγιστο supply του (max supply), το 2025 το AAVE μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $210, με μέση τιμή για το έτος τα $200. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του AAVE θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $190.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του AAVE πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ακόμα και στα $1100 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές, το AAVE θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Έφερε και συνεχίζει να φέρνει καινοτόμες λύσεις στον τομέα των DeFi υπηρεσιών. Σημαντικό στοιχείο για το project, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι το χαμηλό max supply του, το οποίο βρίσκεται στα 16 εκατομμύρια νομίσματα, από τα οποία έχουν παραχθεί τα 14.093.193, σύμφωνα με το Coin Market Cap, πράγμα που καθιστά το κρυπτονόμισμα εξαιρετικά σπάνιο. Όσο ο τομέας DeFi αναπτύσσεται και η ζήτηση αυξάνεται, το Aave θα γίνεται, όλο και περισσότερο, αναπόσπαστο μέρος του κλάδου αυτού.

Author Konstantinos