Κρυπτονόμισμα Stacks (STX)

Konstantinos
8 Απριλίου 2023
900 Views
63d3f414697c542efdda61c9 stacksexplained visual
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Stacks (STX) είναι ένα project που επιδιώκει να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό του blockchain του Bitcoin φέρνοντας έξυπνα συμβόλαια και αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυο Bitcoin. Στην αρχή έγινε γνωστό με την ονομασία Blockstack, αλλά το 2020 μετονομάστηκε σε Stacks. Σχεδιάστηκε ως λύση επιπέδου 1 (layer 1) το οποίο χρησιμοποιεί το Bitcoin ως βασικό υπόβαθρο.

Το Stacks ιδρύθηκε από δύο αποφοίτους του Πανεπιστημίου Princeton, τον Muneeb Ali και τον Ryan Shea, το 2013. Ο Ali ξεκίνησε να εργάζεται για το Stacks αμέσως μετά την αποφοίτησή του στη μηχανολογία και την επιστήμη υπολογιστών και εξακολουθεί να εργάζεται για την πλατφόρμα σήμερα ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ο Ryan Shea, υπηρέτησε ως συνδιευθύνων σύμβουλος από το 2013, αλλά αποχώρησε από το project το 2018 για να ακολουθήσει τη δική του προσωπική καριέρα, όπως ισχυρίστηκε.

Λειτουργία  – σκοπός

Η φιλοσοφία πίσω από το Stacks προέρχεται από την πεποίθηση που έχουν ορισμένοι ότι το διαδίκτυο δεν είναι ακόμα το αποκεντρωμένο μέσο ανταλλαγής που θα μπορούσε να είναι και ότι μεγάλοι παίκτες όπως η Google και το Facebook έχουν υπερβολική δύναμη έναντι των απλών χρηστών. Η ιδέα του Stacks είναι να σχεδιάσει μια ηλεκτρονική αρχιτεκτονική που θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες να «μην μπορούν να είναι κακές» απέναντι στους χρήστες. Αυτό είναι το μότο που υιοθέτησαν οι προγραμματιστές του project και μάλιστα το έβαλαν σε μια διαφημιστική πινακίδα απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια.

Επειδή το Stacks είναι ένα οικοσύστημα επιπέδου 1 αγκιστρωμένο στο Bitcoin, τα έξυπνα συμβόλαια που φέρνει στο δίκτυο του Bitcoin δεν αλλάζουν κανένα από τα χαρακτηριστικά του διάσημου κρυπτονομίσματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της σταθερότητάς του. Επίσης, τα dApps που κατασκευάζονται από το Stacks είναι ανοιχτού κώδικα, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να βασίζονται ο ένας πάνω στις εφαρμογές του άλλου και να δημιουργούν λειτουργίες που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατές.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Stacks επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση δύο μερών: των miners και των stackers (το project ονομάζει τους stakers “stackers”, προσθέτοντας ένα C πριν το K ως λογοπαίγνιο που προέρχεται από την ονομασία Stacks). Η αλληλεπίδρασή τους ρυθμίζεται από έναν μοναδικό μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται Proof of Transfer, ή PoX, για συντομία. Ας δούμε πώς ακριβώς δουλεύει ο  μηχανισμός αυτός:

Μπορεί να ακουστεί λίγο περίεργο, αλλά στο blockchain του Stacks, οι εξορύκτες στην πραγματικότητα δεν εξορύσσουν τίποτα. Αντίθετα, ανταλλάσσουν BTC που έχει ήδη εξορυχθεί και τα κλειδώνουν (τα κάνουν stake) για να κερδίσουν νομίσματα STX. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το είδος εξόρυξης διέπεται από κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους για λόγους συντομίας δε θα αναλύσουμε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτούς μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημε ιστοσελίδα της πλατφόρμας: stacks.co

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι κάθε μπλοκ που εξορύσσεται στην αλυσίδα του Stacks αποθηκεύει την ταυτότητα του χρήστη και τα δεδομένα συναλλαγών τα οποία και χρησιμοποιούνται για να γίνει η αλληλεπίδραση με όλες τις εφαρμογές στο οικοσύστημα του Stacks. Επειδή είναι συνδεδεμένο με Bitcoin, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνονται στο Stacks ID ή στα υπόλοιπα πορτοφολιών, μπορούν να επαληθευτούν χρησιμοποιώντας μέσω του blockchain του Bitcoin. Αυτό ισχύει επίσης για τα έξυπνα συμβόλαια Stacks, τα οποία είναι γραμμένα σε μια ειδική γλώσσα κωδικοποίησης που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε για το Stacks από την Algorand.

Η καινοτομία του STX

Υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με το Stacks που είναι καινοτόμα. Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα κρυπτογράφησης, το Stacks ήταν σε ανάπτυξη για οκτώ χρόνια πριν δει το φως της δημοσιότητας. Μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου αφιερώθηκε από την ομάδα του Stacks στο να λάβει την έγκριση για την ιδέα της μέσω μιας διαδικασίας αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί επιστήμονες του Preston και του Stanford, με σκοπό να εντοπιστούν πιθανές αδυναμίες του πρωτοκόλλου.

Επίσης, λόγω της αρχιτεκτονικής του, χρειάζεται να χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή λύση αποθήκευσης δεδομένων, την οποία επιτυγχάνει με την εξωτερική ανάθεση αυτής της υπηρεσίας σε εμπορικούς παρόχους αποθήκευσης cloud το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δικό της σύστημα αποθήκευσης, το οποίο ονομάζεται Gaia. Το σύστημα Gaia ξεχωρίζει από παρόμοιες τεχνολογίες διότι επιτρέπει σε όσους δεν έχουν εμπιστοσύνη στον χώρο αποθήκευσης στο cloud να αποθηκεύουν οι ίδιοι τα δεδομένα τους.

Τέλος, το Stacks έχει λάβει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτό ήρθε με τη μορφή χρηματοδότησης εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξή του και την υποστήριξη της SEC για την αρχική της προσφορά νομισμάτων (ICO), καθιστώντας το Stacks το πρώτο blockchain δίκτυο που έλαβε τέτοια έγκριση πριν την κυκλοφορία του.

Το κρυπτονόμισμα του STX

Η πλατφόρμα τροφοδοτείται από το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου το οποίο ονομάζεται επίσης Stacks (STX) και χρησιμοποιείται για την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων, την επεξεργασία των συναλλαγών και την καταχώριση νέων ψηφιακών στοιχείων στο δίκτυο του Stacks.

Σήμερα το STX έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 46 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max supply είναι σήμερα στα 1.818.000.000 και θα εξακολουθήσει να είναι τόσο έως το 2050. Από εκεί και έπειτα δεν έχει προσδιοριστεί από την ομάδα του project εάν θα συνεχίσει να ανεβαίνει το max supply του νομίσματος. Το total και το circulation supply του είναι σήμερα περίπου στα 1.372.388.576 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του STX έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του STX στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης. να τονιστεί ότι κατά τα επόμενα έτη, στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ θετικής εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του STX ήταν τα $3,61 στα οποία και έφτασε τον Μάρτιο του 2020. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,81.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το STX θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες, που επιθυμούν να βασίζονται στην ασφάλεια του blockchain του BTC, θέλοντας παράλληλα να κερδίζουν από αυτό με εναλλακτικούς τρόπους που προσφέρουν σχετικά καλές αποδόσεις. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του STX να ανέλθει σε περίπου $0,92 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $1,32.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του STX μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι αποτελεί μια καλή διέξοδο για έξυπνα συμβόλαια στο δίκτυο του BTC. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το STX με μέση τιμή τα $1,20 και μέγιστη τα $1,55.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία θα αναπτύσσεται, θεωρείται ότι projects όπως το STX, που προσφέρουν DeFi υπηρεσίες και dApps στο blockchain του BTC, θα υιοθετούνται όλο και περισσότερο. Ως εκ τούτου, το 2025, το STX μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $2,40, με μέση τιμή για το έτος τα $1,85. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του STX θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $1,55.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά καθώς και του STX πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του STX ακόμα και στα $12 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το STX μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Αποτελεί μια αξιόπιστη λύση διεξόδου προς τα dApps και τα smart contracts πάνω στο blockchain του Bitcoin. Σημαντικό είναι επίσης το ότι η ομάδα του project προσπάθησε να είναι σίγουρη για αυτό που δημιούργησε πριν το διαθέσει στο κοινό για χρήση. Τέλος, όπως προαναφέραμε, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σαν crypto project φρόντισε να έχει άδεια από την SEC των ΗΠΑ για το ICO του, κάτι που του προσδίδει κύρος όσον αφορά τα θέματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Author Konstantinos