Τι είναι τα fan tokens και πως λειτουργούν

Konstantinos
5 Απριλίου 2023
999 Views
3745

Τα fan tokens είναι μια επαναστατική μορφή ψηφιακών στοιχείων που έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι θαυμαστές-φίλαθλοι-οπαδοί αλληλεπιδρούν με τις αγαπημένες τους αθλητικές ομάδες, συλλόγους και παίκτες. Στην καρδιά των fan tokens βρίσκεται η τεχνολογία blockchain, η οποία επιτρέπει την αποκεντρωμένη ιδιοκτησία και συναλλαγές. Σε αντίθεση με την παραδοσιακό τρόπο αφοσίωσης των θαυμαστών, τα fan tokens δημιουργούν μια αμφίδρομη οδό, επιτρέποντας στους θαυμαστές να έχουν πιο ενεργό ρόλο στο οικοσύστημα.

Παραδοσιακά, η συμμετοχή των οπαδών περιοριζόταν στην αγορά εισιτηρίων και εμπορευμάτων, με τις ομάδες και τους παίκτες να εισπράττουν τα έσοδα. Ωστόσο, τα fan tokens άλλαξαν το παιχνίδι,καθώς επιτρέπουν στους θαυμαστές να αγοράσουν, να πουλήσουν και να ανταλλάξουν συλλεκτικά αντικείμενα, εμπορεύματα ή ακόμα να κάνουν και συναντήσεις με τις αγαπημένες τους ομάδες ή παίκτες. Αν και δεν λειτουργούν ως παραδοσιακό νόμισμα, τα fan tokens μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους για πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο και συμμετοχή σε ψηφοφορία και άλλες δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύστημα ανταμοιβής βασισμένο σε θαυμαστές.

Μια δημοφιλής πλατφόρμα για fan tokens είναι η Socios, η οποία επιτρέπει στους θαυμαστές να αγοράζουν αυτά τα διακριτικά με το CHZ, το εγγενές νόμισμα του blockchain Chiliz. Αρκετές αθλητικές ομάδες έχουν υιοθετήσει τα κουπόνια θαυμαστών ως τρόπο για να κερδίσουν χρήματα από το κοινό τους και να ανταμείψουν τους πιστούς υποστηρικτές τους. Αυτό το καινοτόμο μοντέλο έχει κερδίσει δημοτικότητα και έχει υιοθετηθεί και από άλλες εταιρείες blockchain. Τα fan tokens δεν προορίζονται να λειτουργούν ως παραδοσιακό νόμισμα, καθώς δεν είναι ευρέως αποδεκτά για αγαθά και υπηρεσίες εκτός συγκεκριμένων οικοσυστημάτων fan tokens. Ωστόσο, στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους, τα fan tokens παρέχουν έναν μοναδικό τρόπο στους οπαδούς να συνδεθούν με τις αγαπημένες τους αθλητικές ομάδες και παίκτες σε βαθύτερο επίπεδο. Προσφέροντας πρόσβαση σε ελκυστικές δραστηριότητες και αποκλειστικές ανταμοιβές, τα fan tokens έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους θαυμαστές περισσότερο εμπλεκόμενους και να επενδύουν στην επιτυχία της ομάδας ή των αγαπημένων παικτών τους.

Διάφοροι τύποι fan tokens

Τα fan tokens έχουν κερδίσει δημοτικότητα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλες κατηγορίες αθλημάτων, gaming και ψυχαγωγίας. Στο ποδόσφαιρο, σύλλογοι όπως η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μίλαν, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι κ.α. συνεργάστηκαν με τη Socios για να κυκλοφορήσουν fan tokens που μπορούν να αγοραστούν χρησιμοποιώντας το CHZ στην εφαρμογή Socios. Αυτά τα διακριτικά δίνουν στους θαυμαστές πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο και εμπειρίες που σχετίζονται με τους αγαπημένους τους συλλόγους. Τα Fan tokens έχουν επίσης εισαχθεί σε επαγγελματικούς οργανισμούς μικτών πολεμικών τεχνών όπως το UFC και το PFL. Οι θαυμαστές μπορούν να αγοράσουν fan tokens που τους παρέχουν πρόσβαση σε ομάδες θαυμαστών, φόρουμ συνομιλιών και ανταμοιβές παιχνιδιών, ενισχύοντας την ενασχόλησή τους με το άθλημα. Στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η Mogul, μια εταιρεία ψυχαγωγίας, έχει εισαγάγει κουπόνια ψυχαγωγίας που επιτρέπουν σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους και θεατές να συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας ταινιών και να ανταμείβονται με τη μορφή κουπονιών. Αυτά τα διακριτικά αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή εμπειρίας που σχετίζεται με μια διασημότητα ή μια ταινία. Οι εταιρείες gaming έχουν επίσης μπει στον χώρο των fan token, εκδίδοντας fan tokens NFT που αντιπροσωπεύουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία εντός των παιχνιδιών, όπως αντικείμενα εντός παιχνιδιού, πρόσβαση σε premium υλικό gaming ή δικαιώματα ψήφου για αποφάσεις που σχετίζονται με παιχνίδια. Αυτά τα fan token ενισχύουν την εμπειρία παιχνιδιού για τους παίκτες και προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για δέσμευση και συμμετοχή στην κοινότητα του gaming.

Author Konstantinos