Κρυπτονόμισμα Stellar (XLM)
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής Γενικά στοιχεία Το Stellar (XLM) είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών…
Το Polkadot (ή DOT όπως είναι η συντομογραφία του κρυπτονομίσματος) ξεκίνησε από τον Peter Czaban και τον συνιδρυτή του Ethereum Gavin Wood, το 2014. Ο Wood δημοσίευσε τη λευκή βίβλο (whitepaper) του Polkadot το 2016. Επίσης, ο Czaban και ο Wood δημιούργησαν το Web3 Foundation το 2017. Μέσω αυτού του ιδρύματος συγκέντρωσαν 4 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου και του DOT, όπως ονομάζεται το κρυπτονόμισμα του Polkadot. To δίκτυο του Polkadot ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020.
Το Polkadot είναι ένα λογισμικό που επιδιώκει να δώσει κίνητρα στο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών ώστε να λειτουργήσει ένα blockchain πάνω από το οποίο οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν τα δικά τους blockchain δίκτυα.
Το Polkadot λοιπόν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί δύο τύπους blockchains. Ένα κύριο δίκτυο, που ονομάζεται αλυσίδα αναμετάδοσης και δίκτυα που δημιουργούνται από τους χρήστες, τα οποία ονομάζονται parachains.
Τα parachains μπορούν να προσαρμοστούν και να τροφοδοτηθούν από την κύρια αλυσίδα, έτσι ώστε οι συναλλαγές με parachain να επωφελούνται από την ασφάλεια της κύριας αλυσίδας του Polkadot. Με αυτόν τον σχεδιασμό, η ομάδα του Polkadot υποστηρίζει ότι οι συναλλαγές μπορούν να διατηρηθούν ασφαλείς και ακριβείς χρησιμοποιώντας μόνο τους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση της κύριας αλυσίδας. Οι χρήστες, ωστόσο, κερδίζουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να προσαρμόσουν πολλά parachains για πολλές διαφορετικές χρήσεις.
Η ομάδα του Polkadot πιστεύει ότι αυτός ο σχεδιασμός θα επιτρέψει στους χρήστες της να εκτελούν συναλλαγές πιο ιδιωτικά και αποτελεσματικά, δημιουργώντας blockchains που δεν αποκαλύπτουν δεδομένα χρήστη στο δημόσιο δίκτυο και επεξεργάζονται μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών.
Όπως και η κύρια αλυσίδα του Polkadot, έτσι και τα parachains του, λειτουργούν με το μηχανισμό συναίνεσης PoS (proof of stake), ενώ ταυτόχρονα μπορούν να είναι ανεξάρτητα και να προσαρμοστούν πλήρως από τον ιδιοκτήτη τους. Αλλά αυτό που δεσμεύει αυτές τις parachains είναι η κεντρική αλυσίδα αναμετάδοσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του κοινού δικτύου, τη συναίνεση και τη διαλειτουργικότητα. Η αλυσίδα αναμετάδοσης επικυρώνει τα δεδομένα και διασφαλίζει ότι είναι κατανοητά, δηλαδή είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επίτευξη συναίνεσης και τη διασφάλιση της εκτέλεσης των συναλλαγών του κάθε δικτύου.
Το Polkadot περιέχει επίσης γέφυρες, οι οποίες συνδέουν τα blockchains και επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους. Οι γέφυρες είναι αυτές που καθιερώνουν τη διαλειτουργικότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύνδεση και με εξωτερικά δίκτυα blockchains όπως του Bitcoin(BTC) και του Ethereum(ETH).
Στον μηχανισμό PoS του Polkadot υπάρχουν τρία μέρη συμμετεχόντων (οι μεταφράσεις στα ελληνικά είναι συμβατικές): οι υποψήφιοι (nominators), οι επικυρωτές (validators) και οι συγκεντρωτές (collators). Οι nominators ασφαλίζουν την αλυσίδα και επιλέγουν αξιόπιστους validators. Οι validators είναι υπεύθυνοι για το staking του DOT, με σκοπό τη συμμετοχή στη συναίνεση του δικτύου και την επικύρωση των αποδείξεων των συναλλαγών που κάνουν οι collators. Τέλος, οι collators είναι υπεύθυνοι για την τήρηση αρχείου των έγκυρων συναλλαγών των parachain και την αποστολή τους στους validators της αλυσίδας αναμετάδοσης.
Τελικώς, το κύριο blockchain της Polkadot, είναι αυτό όπου οριστικοποιούνται οι συναλλαγές. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα, η αλυσίδα αναμετάδοσης διαχωρίζει την προσθήκη νέων συναλλαγών από την πράξη επικύρωσης αυτών των συναλλαγών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στην Polkadot να επεξεργάζεται περισσότερες από 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, όμως το project ισχυρίζεται ότι στο μέλλον θα μπορεί να υποστηρίζει ακόμα και 1 εκατομμύριο συναλλαγές το δευτερόλεπτο.
Όσον αφορά στα fees του δικτύου αυτά αφαιρούνται από τον λογαριασμό του αποστολέα πριν από την εκτέλεση της συναλλαγής. Το ύψος τους εξαρτάται από το ύψος της συναλλαγής. Πάντως σε γενικές γραμμές δεν είναι μεγάλα. Ένα μέρος των fees πηγαίνει στον δημιουργό του μπλοκ και το υπόλοιπο στο “θησαυροφυλάκιο” (treasury) του δικτύου. Η αναλογία είναι 20% και 80%, αντίστοιχα.
Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin worksΑρκετά projects blockchain τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί περισσότερο σε γενικές βελτιώσεις που σχετίζονται με την υποδομή της νέας αυτής τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών είναι και το Polkadot, το οποίο αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα project, που έχει συνεισφέρει στη βελτίωση της βασικής τεχνολογίας που τροφοδοτεί τις αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps).
Το πρωτόκολλο Polkadot επιχειρεί να σπάσει τα εμπόδια μεταξύ των διαφόρων οικοσυστημάτων blockchain, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ αυτών των δικτύων χωρίς ενδιάμεσους. Το Polkadot μπορεί να θεωρηθεί ως ένα “δίκτυο δικτύων”, που επιτρέπει ακόμη και σε πολύ “αρχιτεκτονικά” διαφορετικές blockchain αλυσίδες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό το κάνει μέσω των parachains ή εξειδικευμένων blockchains που έχουν τη δική τους λειτουργικότητα και τα δικά τους tokens.
Το κρυπτονόμισμα του Polkadot το DOT είναι σήμερα, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 12 της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το DOT έχει δύο βασικές χρήσεις: α) για το staking που ενισχύει την ασφάλεια του δικτύου και αποτελεί τον μηχανισμό συναίνεσής του και β) παίζει ρόλο στον μηχανισμό διοίκησης του δικτύου. Ό σον αφορά στη διαδικασία staking, όπως και σε άλλες blockchain αλυσίδες PoS, δίνει κίνητρα ανταμοιβών στους συμμετέχοντες στο δίκτυο να ενεργούν ως επικυρωτές των συναλλαγών. Τέλος, σχετικά με τη διοίκηση του δικτύου, οι κάτοχοι DOT έχουν δικαιώματα να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες μέσω των οποίων λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον του project.
Το circulation supply του DOT είναι σήμερα κάτι παραπάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια νομίσματα με το total supply να είναι λίγο παραπάνω από τα 1,2 τρισεκατομμύρια νομίσματα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του DOT στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. . Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull run’’ στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo Polkadot, η τιμή του νομίσματος θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του DOT ήταν τα $55 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $6,12.
2023
Το 2023, το DOT αναμένεται να γνωρίσει περισσότερη υιοθέτηση και να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες μεταξύ άλλων σημαντικών δικτύων blockchain. Η τιμή του θα μπορούσε να φτάσει σε ένα μέγιστο επίπεδο ακόμα και τα $11,00 το 2023, με μια μέση τιμή για το έτος τα $9,50.
2024
Η εξέλιξη αυτή θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, μεγαλώνοντας την κοινότητα του DOT. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή του θα μπορούσε να κυμανθεί στα $14,00 για το έτος 2024 με μια μέγιστη τιμή τα $16,00, ιδιαίτερα εάν ολοκληρωθεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση του δικτύου που θα επιτρέψει την αύξηση των συναλλαγών που μπορούν να εκτελεστούν σε αυτό ανά δευτερόλεπτο.
2025
Εάν υπάρξει κάποια ουσιαστική συνεργασία με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το κλιμακούμενο εύρος της τιμής του DOT μπορεί να φτάσει ακόμα και τα $24,00 έως το 2025, με μια μέση τιμή τα $21,00. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του DOT θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $19,00.
Πέραν του 2025
Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Polkadot πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του DOT ακόμα και στα $150 έως το 2030.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το Polkadot είναι μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Πολλοί επενδυτές το θεωρούν ως ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα δίκτυα blockchain του μέλλοντος, καθώς προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια για πολλούς σκοπούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι είναι σχετικά νέο project, διότι μπορεί η ιδέα να ξεκίνησε το 2014 αλλά το πρωτόκολλο του Polkadot τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το 2020. Αν και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η διαδρομή που έχει χαράξει θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσφέρει.