Εάν η SEC δεν ρυθμίζει τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, θα μπορούσε να προκύψει μια νέα βιομηχανία χρηματοοικονομικών προϊόντων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σέρνει τα πόδια της για να αποφασίσει εάν θα πρέπει να εγκρίνει την εισαγωγή ενός αμοιβαίου κεφαλαίου Bitcoin ETF που προτείνεται από την VanEck Associates Group. Αν και είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί, η ταχύτητα και η πολιτική αποφασιστικότητα είναι εξίσου σημαντικές. Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε την άνοδο μιας βιομηχανίας ψηφιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων

Τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν. Οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση στοιχείων ενεργητικού και νέων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών καθιστούν δύσκολη την αντιστροφή της πορείας της χρηματοοικονομικής καινοτομίας.

Το CoinMarketCap, ένας ιστότοπος παρακολούθησης τιμών για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, κατέγραψε 4.501 κρυπτονομίσματα τον Φεβρουάριο του 2021, από 66 το 2013. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών βόρεια των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση των παραγώγων κρυπτογράφησης, των χρηματοοικονομικών κινητών αξιών που εξαρτώνται από την αξία των κρυπτονομισμάτων, ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό την αξία των αγορών spot.

Το αρχικό ενδιαφέρον για τη θεσμική επένδυση σε κρυπτονομίσματα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon χαρακτήρισε το Bitcoin απάτη και απείλησε να απολύσει κάθε εργαζόμενο που διαπραγματεύεται σε αυτό, ενώ ο μακροχρόνιος σκεπτικιστής του Bitcoin Kenneth Rogoff από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θεωρεί το Bitcoin μόνο «αντιστάθμιση κατά της δυστοπίας».

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός θεσμικών επενδυτών εκφράζει την υποστήριξή τους στον κλάδο. Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Coinbase ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επιβλητική λίστα 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο Nasdaq. Ο Elon Musk της Tesla πήρε μερίδιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Bitcoin. Εν τω μεταξύ, ο Jamie Dimon ανέστρεψε την πορεία του στην ατζέντα του anti-Bitcoin και η CBOE Global Markets υπέβαλε έγκριση για την καταχώριση ενός Bitcoin ETF.

Στο παρελθόν, η SEC απέρριψε επίμονα προτάσεις για ρυθμιζόμενα κρυπτονομικά ETF με βάση την αξία των κρυπτονομισμάτων. Οι ανησυχίες σχετίζονται με την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών στα κρυπτονομίσματα, τον κίνδυνο χειραγώγησης και απάτης στην αγορά και τον κίνδυνο εξαγοράς.

Τα ETF είναι χρηματοοικονομικά χρεόγραφα που παρακολουθούν στενά την απόδοση μιας άλλης χρηματοοικονομικής ασφάλειας, όπως το Bitcoin ή έναν ευρέος δείκτη αγοράς. Επενδύουν σε ένα καλάθι αξιών ή χρηματοοικονομικών παραγώγων για την απόδοση της υπόσχεσης απόδοσής τους. Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν τις μετοχές του ETF που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο, όπως θα έκαναν με οποιοδήποτε απόθεμα, για να επενδύσουν στην απόδοση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων του ETF. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στην περίπτωση κρυπτονομισμάτων, τα οποία πραγματοποιούν συναλλαγές σε κυρίως μη ρυθμιζόμενες ψηφιακές ανταλλαγές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Αυτά τα πορτοφόλια πρέπει να δημιουργηθούν με κάθε ανταλλαγή και, ως εκ τούτου, εκθέτουν τους επενδυτές στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου αυτών των μη ρυθμιζόμενων πλατφορμών.

Υπάρχει μια ενεργή συζήτηση για το αν τα ETF επηρεάζουν την υποκείμενη αγορά. Έχει αποδειχθεί ότι τα ETF μπορούν πράγματι να αυξήσουν την αστάθεια των τιμών των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, επειδή τα ETF πρέπει να συγχρονίσουν τις τιμές τους με τις τιμές των συστατικών τους, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σε επίπεδο ETF μπορεί να μειωθεί σε υποκείμενους τίτλους. Μέσω αυτού του μηχανισμού, τα ETF μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την απόδοση και την ποιότητα των τιμών στην υποκείμενη αγορά περιουσιακών στοιχείων. Σχετικά, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εισαγωγή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin από το CME και το CBOE τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν ευεργετική για την αποδοτικότητα των τιμών, την ποιότητα της αγοράς και τη ρευστότητα των τιμών του Bitcoin.

Οι ανησυχίες της SEC ισχύουν

Οι ανησυχίες σχετικά με τον συστημικό κίνδυνο και την οικονομική ευθραυστότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες οδηγούν σε εκδημοκρατισμό των χρηματοοικονομικών, ιδίως τώρα που οι δυνητικά παραπληροφόροι επενδυτές λιανικής προσελκύονται σε αγορές μέσω του παιχνιδιού των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ωστόσο, πολλές από τις ανησυχίες των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τα ETF συνδέονται συχνά με τη συσσώρευση αγοράς και συγκέντρωσης κινδύνων και μόχλευσης που δεν ανιχνεύονται λόγω έλλειψης κοινοποίησης και ανεπαρκών ρυθμιστικών ορίων στη μόχλευση. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι για τα παραδοσιακά και κρυπτονομικά ETF και, επομένως, απαιτούν μια ομοιόμορφη κανονιστική απάντηση για τον περιορισμό του κινδύνου.

Ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εμφάνιση μιας μη ρυθμιζόμενης βιομηχανίας ψηφιακών χρηματοοικονομικών σκιών. Όσο περισσότερο περιμένει η SEC, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη σε μη ρυθμιζόμενες αγορές κρυπτογράφησης. Πράγματι, η τρέχουσα αύξηση στις μη ρυθμιζόμενες αγορές κρυπτονομισμάτων είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από αυτήν των ρυθμιζόμενων αγορών.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει δείξει ότι οι σοβαρές επιπτώσεις είναι ένα μεγάλο σοκ για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα που μπορεί να έχει η παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε στις μισές από όλες τις χώρες το έτος μετά τη συντριβή, με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εισοδηματική ανισότητα και τη μετανάστευση. Το Shadow banking εξακολουθεί να ανησυχεί για τον συστημικό κίνδυνο και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για ρύθμιση.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον και οι εφαρμογές για ρυθμιζόμενα επενδυτικά προϊόντα παρέχουν την ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα ασφαλές και ανθεκτικό ψηφιακό χρηματοοικονομικό σύστημα πριν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα σε μη ρυθμιζόμενες αγορές. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν ήδη να πέσουν πίσω από την καμπύλη, καθώς ο γειτονικός χρηματοοικονομικός ρυθμιστής του Καναδά ενέκρινε το πρώτο Bitcoin ETF τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Στην πραγματικότητα, το πρώτο ETF του Καναδά κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν από την εισαγωγή του δημοφιλούς S&P 500 Trust ETF (ή SPDR) στις ΗΠΑ.

Με τον ακραίο ρυθμό που οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται αυτές τις μέρες, η SEC δεν αντέχει να συζητήσει για τρία χρόνια. Έτσι, απαιτείται η ηγεσία του νεοδιορισμένου προέδρου της SEC Gary Gensler για τη διαμόρφωση της μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ψηφιακής βιομηχανίας σκιώδους χρηματοδότησης είναι πραγματικός. Ας μην χάνουμε την ευκαιρία να αποφύγουμε λάθη από το παρελθόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *