Τι είναι ένα token; Πως μπορεί να βγει ο νικητής αναμεσά τους;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από token στον κόσμο της κρυπτογράφησης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για το καθένα.

Για να αποκτήσουμε την δυνατότητα, να επιλέγουμε ένα token με δυνατές προοπτικές κέρδους, πρέπει πρώτα να μάθουμε τι είναι, και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται.

Τι είναι ένα οικοσύστημα?

Επειδή κατά την διάρκεια του άρθρου θα χρησιμοποιήσω πολλές φορές τον όρο οικοσύστημα, πρέπει να εξηγήσω τι σημαίνει όσον αφορά στον τομέα της κρυπτογράφησης.

Οικοσύστημα λοιπόν είναι όλη η δομή ενός έργου (project), που ξεκινά και εξελίσσει μια ομάδα (team), στο οποίο περιλαμβάνεται, η ιδέα, ο τρόπος λειτουργίας, το λειτουργικό, το token που θα χρησιμοποιεί.

Τι είναι λοιπόν ένα token;

Στην πραγματική ζωή, ένα token, είναι κάθε μέσο που χρησιμεύει ως μέσο συναλλαγής ή αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης μιας λειτουργίας.

Εάν ψάξουμε μέσα στις τσέπες μας ή στην τσάντα μας τώρα, οι πιθανότητες είναι ότι θα βρούμε πολλά tokens, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

Η άδεια οδήγησης είναι ένα token, που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι έχουμε την απαιτούμενη εκπαίδευση για οδήγηση στη χώρα μας.

Η κάρτα μέλους στο γυμναστήριο είναι ένα token, που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι έχουμε εγγραφεί σε γυμναστήριο.

Η κάρτα-κλειδί του ξενοδοχείου, μας δείχνει ότι έχουμε πληρώσει για την διαμονή μας.

Ομοίως, στην κρυπτογράφηση, ένα token, είναι μια αναπαράσταση από «κάτι» στο συγκεκριμένο οικοσύστημα του.

Με αυτό μπορεί ο κάτοχος του, να ποντάρει στις χρηματαγορές, να ψηφίσει αποφάσεις εντός του οικοσυστήματος του token, να το τοποθετήσει σε pools τα οποία θα του αποφέρουν τόκους (σαν τραπεζικός λογαριασμός), και πολλά άλλα.

Ένα token, μπορεί να εκπληρώσει πολλούς ρόλους στο φυσικό του οικοσύστημα. Αντιπροσωπεύει ένα περιουσιακό στοιχείο ή ένα βοηθητικό εργαλείο, που έχει ένα οικοσύστημα, και συνήθως το δίνει στους επενδυτές του, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας πώλησης (Initial Coin Offering [ICO]).

Τι είναι το Tokenomics;

Το Tokenomics αποτελείται από δύο λέξεις «Token» και «Economics».

Το Tokenomics είναι η θεμελιώδη ανάλυση, που κάνει ένας επενδυτής – χρήστης σε ένα οικοσύστημα , και η οποία θα τον πείσει, να το υιοθετήσει, άρα να χρησιμοποιήσει και το token του, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο, στη εξέλιξη του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο υπάρχει.

Όταν μιλάμε λοιπόν για θεμελιώδη ανάλυση τι ακριβώς εννοούμε;

Με απλά λόγια, οτιδήποτε επηρεάζει την αξία του token, είναι μέρος της θεμελιώδους ανάλυσης.

Περιλαμβάνει μια ποικιλία παραγόντων, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω έναν προς έναν.

1) Η ομάδα πίσω από το οικοσύστημα και το token.

Είναι αυτονόητο ότι ένα αξιόπιστο οικοσύστημα, πρέπει να υποστηρίζεται, από μια αξιόπιστη ομάδα.

Οι άνθρωποι πίσω από το project, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, στην ευρεία υιοθέτηση του οικοσυστήματος, άρα και του token μέσα σε αυτό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το Cardano έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλη δημοσιότητα είναι η ομάδα τους. Ο ιδρυτής της είναι ο Charles Hoskinson, ο οποίος το 2013, μαζί με τον Vitalik Buterin, και άλλα έξι μέλη δημιούργησαν το Ethereum, από το οποίο αποχώρησε το 2014 λόγω διαφορών.

Κάνοντας έναν έλεγχο στο LinkedIn και σε άλλες πήγες πληροφόρησης (Wikipedia…), προσπαθούμε να ελέγξουμε το ποιόν της ομάδας, και εάν είναι άξιοι εμπιστοσύνης ώστε να επενδύσουμε και εμείς στην ιδέα τους.

2) Κατανομή – διανομή των token.

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι το πως θα διανεμηθεί το token μετά την αρχική δημόσια πώληση (Initial Coin Offering [ICO]).

Αυτήν την πληροφόρηση, την βρίσκουμε στη Λευκή Βίβλο (whitepaper) του οικοσυστήματος.

Είναι σημαντικό να ελέγξουμε την περίοδο κλειδώματος (lock–up period), των token που δίνονται στην ομάδα και στους συμβούλους.

Οι ιδρυτές, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας,  που ενδιαφέρονται για το μακροπρόθεσμο δυναμικό των οικοσυστημάτων τους, θα έχουν μακρά περίοδο κλειδώματος.

3) Δημόσιες σχέσεις και Branding του οικοσυστήματος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, για την πετυχημένη έκβαση ενός οικοσυστήματος είναι η κοινότητά του.

Χωρίς μια καλή κοινότητα, ένα project δεν είναι τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο καλά είναι όλα τα υπόλοιπα θεμελιώδη, αν το οικοσύστημα δεν δείχνει τη απαιτούμενη προσοχή και σεβασμό στους δυνητικούς αγοραστές της.

Τα οικοσυστήματα με τις πιο ενεργές κοινότητες τείνουν να έχουν τα πιο σταθερά και άξια επένδυσης token.

Πολλά οικοσυστήματα κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται στην τεχνική πλευρά του έργου, παραμελώντας την κοινότητα τους. Παρόλο που δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα να δίνεται η δέουσα σημασία στην τεχνική φύση του έργου, εμείς πρέπει να ελέγχουμε εάν κάποιος από την ομάδα έχει αναλάβει να αλληλοεπιδρά τακτικά με τους χρήστες, δίνοντας τους την δέουσα σημασία.

4) Επιχειρηματικό μοντέλο του οικοσυστήματος.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ελέγξουμε είναι, τι σκοπεύει να κάνει αυτό το οικοσύστημα και πως θα χρησιμοποιεί το token του μέσα σε αυτό.

Token όπως το Bitcoin και το Bitcoin Cash, χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσο συναλλαγής, άρα δεν χρειάζονται περίπλοκα επιχειρησιακά μοντέλα στο οικοσύστημα τους.

Το Ethereum από την άλλη, χρησιμοποίει το token του (ETH), για να μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται μέσα στο οικοσύστημα του, πληρώνοντας για παράδειγμα προμήθειες συναλλαγής (gas fee).

Το EOS χρησιμοποιείται για να αποκτήσει ένας χειριστής πρόσβαση στις λειτουργίες της πλατφόρμας του, και να τρέξει Dapps (Decentralized Apps).

5) Η χρησιμότητα του έργου σε πραγματικές καθημερινές συνθήκες.

Το επόμενο, που θα πρέπει να εξετάσετε για να αποκτήσετε μια σωστή προοπτική σχετικά με το Tokenomics του συγκεκριμένου οικοσυστηματος είναι η πραγματική χρησιμότητα του.

Με άλλα λόγια, φέρνει το οικοσύστημα πραγματική αξία στην καθημερινότητα μας;

6) Νομική υποστήριξη του οικοσυστήματος.

Με τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που συγκέντρωσαν τα ICO (initial coin offering) το 2017 και 2018, αυξήθηκαν οι νομικοί έλεγχοι μέσω διαφόρων κυβερνητικών οργάνων.

Το οικοσύστημα που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να συμμορφώνεται νομικά με όλους τους κανονισμούς της χώρας στην οποία εδρεύει.

Το έργο θα πρέπει να έχει μια νομική ομάδα που θα φροντίζει για τη νόμιμη συμμόρφωση της.

7) Δομή ενός token.

Το τελευταίο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η δομή του token και πόσο καλά ταιριάζει στο οικοσύστημα.

Αυτός είναι ένας παράγοντας με πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα ελέγξουμε παρακάτω.

Α) Είδη token

Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι είδους token αντιμετωπίζουμε.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα tokens.

Ας δούμε μερικές από αυτές για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση.

i) Επίπεδο 1 (Layer1) & Επίπεδο 2 (layer2)

Το επίπεδο 1 βρίσκεται στη βάση του blockchain.

Το token που ενεργεί σε αυτό το επίπεδο, είναι επιπέδου 1 (layer1).

Στο επιπεδο 2 (Layer2) είναι τα Dapps  που είναι χτισμένα πάνω στο κύριο blockchain.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση. Το γνωστό σε όλους μας ανταλλακτήριο Uniswap, είναι ένα οικοσύστημα, που έχει δημιουργηθεί πάνω στο blockchain Ethereum.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Ethereum είναι το επίπεδο 1, και τροφοδοτείται από το token (ETH), άρα token επιπέδου 1.

Το Uniswap είναι το επίπεδο 2 και τροφοδοτείται από το token του, το (UNI), token επιπέδου 2. (παρόλο που σε συναλλαγές εντός του Uniswap χρησιμοποιούμε ETH).

Σε αυτήν την περίπτωση, η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστηματος Uniswap που είναι Layer2, εξαρτάται πλήρως από τη εύρυθμη λειτουργία του Ethereum που είναι το πρώτο επίπεδο (layer1).

Εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα με το blockchain στο πρώτο επίπεδο, π.χ. ένα hack ή ένα bug, θα επηρεάσει την  ευημερία του δεύτερου επιπέδου.

Πολλά οικοσυστήματα εργάζονται επί του παρόντος για να κάνουν το επίπεδο 1 και το επίπεδο 2 όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, αλλά προς το παρόν υπάρχει μεγάλη αλληλεξάρτηση.

Τώρα, εάν μια εφαρμογή επιπέδου 2 λειτουργεί καλά, τότε αντανακλά θετικά και το επίπεδο 1.

Ως εκ τούτου, πολλά οικοσυστήματα επιπέδου 1 προσπαθούν να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους προγραμματιστές στην πλατφόρμα τους. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των εφαρμογών επιπέδου 2, τόσο καλύτερη είναι η αξία του δικτύου επιπέδου 1.

ii) Πρωτογενής αλυσίδα (Original Chain) & Δευτερογενής αλυσίδα (Forked Chain).

Με απλά λόγια, είναι το οικοσύστημα, το πρωτότυπο, ή έχει διακλαδωθεί από κάποιο άλλο πρωτότυπο. Τα Bitcoin και το Ethereum είναι παραδείγματα πρωτότυπων προγραμμάτων αλυσίδας.

Τα ZCash, Bitcoin Cash, Litecoin κ.λπ. είναι όλα παραδείγματα διχαλωτών αλυσίδων, δεδομένου ότι έχουν διαχωριστεί από το κύριο πρωτόκολλο Bitcoin.

iii) Νομισματικό (security) token ή token χρησιμότητας (utility).

Ο όρος νομισματικό (security), αναφέρεται σε ένα εύχρηστο, διαπραγματεύσιμο χρηματοοικονομικό μέσο που κατέχει κάποιο είδος νομισματικής αξίας. Αντιπροσωπεύει μια θέση ιδιοκτησίας σε ένα οικοσύστημα που έχει ο κάτοχος των token.

Επειδή τα περισσότερα ICO είναι επενδύσεις στην ίδια την εταιρεία, τα περισσότερα tokens χαρακτηρίζονται ως νομισματικά.

Ωστόσο, εάν το διακριτικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη δοκιμή Howey, τότε ταξινομείται ως χρησιμότητας (utility). Αυτά τα token, παρέχουν στους χρήστες μια υπηρεσία.

Ένα token για να αποκτήσει χρηματοοικονομική φύση (security token), πρέπει να περάσει το howey test.

Τι είναι το Howey test?

Σύμφωνα με το Howey Test, για να είναι ένα token κατηγορίας (security) πρέπει:

Να έχει μορφή επένδυσης.

Να υπάρχει ένα αναμενόμενο κέρδος που σχετίζεται με την επένδυση

Το κέρδος να προέρχεται από τις προσπάθειες του οικοσυστηματος και όχι από τους επενδυτές.

Υπόκεινται σε κρατικούς νόμους και διατάξεις και είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς.

Η μη συμμόρφωση τους οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, όπως κυρώσεις και πιθανό τερματισμό της ανάπτυξης του οικοσυστηματος.

Αποτελούν περιουσιακά στοιχεία, όπως συμμετοχές σε πραγματικά φυσικά υποκείμενα, παρουσιάζουν κέρδη, και έχουν δικαίωμα σε τόκους ή μερίσματα.

Ωστόσο, εάν ένα token, δεν πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη δοκιμή Howey, τότε ταξινομείται ως token χρησιμότητας (utility).

Τα Utility token μπορούν:

Να δώσουν στους κατόχους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το οικοσύστημα.

Να δώσουν στους κατόχους το δικαίωμα ψήφου στο οικοσύστημα.

Όταν μια ομάδα δημιουργεί ένα utility token, αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ουσιαστικά μια μορφή ψηφιακού κουπονιού που μπορεί να εξαργυρωθεί στο μέλλον για μειωμένες χρεώσεις ή ειδική πρόσβαση σε ένα προϊόν ή υπηρεσία.

Σε αντίθεση με τα security tokens, τα utility, νομικά δεν αποτελούν επένδυση, και μπορούν να εξαιρεθούν από Κρατικές διατάξεις που διέπουν τις κινητές αξίες. (βλέπε XRP).

Το Bitcoin για παράδειγμα είναι utility token.

iv) Διακίνηση των token μέσα και έξω από το οικοσύστημα του.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα διακινείται το token, στο οικοσύστημα είναι απαραίτητη.

Κατά τον έλεγχο του οικοσυστηματος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

Πώς εισάγονται τα tokens στο οικοσύστημα;

Πώς τα χρησιμοποιούμε εκτός του οικοσυστήματος;

  1. a) Διακίνηση των token στο επίπεδο 1 (layer 1)

Εκτός από τρόπο πληρωμής, τα token επιπέδου 1 ενισχύουν τα οικοσυστήματα τους:

Δημιουργώντας κίνητρο συμμετοχής, από τους χρήστες του οικοσυστηματος.

Ως εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών (Dapps) στην πλατφόρμα του οικοσυστηματος.

Κίνητρο συμμετεχόντων

Το Bitcoin είναι μια πρωτότυπη αλυσίδα επιπέδου 1. Ενώ έχει ένα απλό μοντέλο, να είναι ένα σύστημα πληρωμών, βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένους κόμβους (nodes), που χειρίζονται οι γνωστοί μας εξορύκτες (miners).

Το Bitcoin λειτουργεί με βάση το πρωτόκολλο συναίνεσης απόδειξη εργασίας (Proof-Of-Work [POW]).

Πώς λειτουργεί το Πρωτόκολλο Proof-Of-Work (POW)?

Οι εξορύκτες χρησιμοποιώντας υπολογιστές με πολλές κάρτες γραφικών (GPU), προσπαθούν να λύσουν κρυπτογραφικά παζλ για να «εξορύξουν» ένα μπλοκ (block) και να το προσθέσουν στην αλυσίδα (chain), με συνολικό αποτέλεσμα το blockchain.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας (μεγάλο κόστος ρεύματος) και υπολογιστική δύναμη.

Όταν ένας εξορυκτής καταφέρει να λύσει το παζλ, παρουσιάζει το μπλοκ του στο δίκτυο για επαλήθευση (verification). Εάν εγκριθεί, το μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα.

Τι ενθαρρύνει λοιπόν τους εξορυκτές να εμπλακούν σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Με την εύρεση ενός έγκυρου μπλοκ, ο εξορυκτής, παίρνει για ανταμοιβή ένα μπλοκ.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του Bitcoin, το 2010, κάθε μπλοκ Bitcoin περιείχε 50 BTC.

Τα μπλοκ μειώνονται σε περιεκτικότητα bitcoin στο μισό (halving), μετά την ανακάλυψη κάθε 210.000 μπλοκ, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από τις 11 Μαΐου του 2020, ένα μπλοκ περιέχει 6,25 BTC.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα θετικού κινήτρου για την συμμετοχή σε ένα token.

Υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών κινήτρων.

Το Ethereum σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν Μηχανισμό Συναίνεσης Απόδειξης (Proof Of Stake [POS]) μέσω του πρωτοκόλλου Casper.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *