Αγοραπωλησίες μέσω Blockchain στη Γερμανία;

Το Γερμανικό κράτος ανέπτυξε τεχνολογία η οποία επιτρέπει τους επενδυτές να πωλούν και να αγοράζουν χρεόγραφα μέσω blockchain, λαμβάνοντας τα χρήματά τους μέσω της κεντρικής τράπεζας. Τόσο οι ιδιωτικοί, όσο και οι κρατικοί μηχανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο πειραματίζονται εδώ και καιρό πάνω στη χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT, Distributed Ledger Technology), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως η κινητήρια δύναμη πίσω από το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να τακτοποιούνται διάφορες συναλλαγές σε χρήματα που έχουν εκδοθεί από τις επίσημες αρχές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία συνεργάστηκε με τη Deutsche Börse και την κρατική υπηρεσία διαχείρισης χρεών στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανακοίνωσε πως η λύση στην οποία κατέληξε είναι η πρώτη που επιτρέπει σε όσους πωλούν χρεόγραφα μέσω blockchain να λαμβάνουν τα έσοδά τους στο λογαριασμό που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα.

“Οι συμμετέχοντες κατέδειξαν πως είναι εφικτή η δημιουργία μιας τεχνολογικής γέφυρας μεταξύ της τεχνολογίας blockchain και των συμβατικών συστημάτων πληρωμών, προκειμένου να τακτοποιούνται οι συναλλαγές χρεογράφων με χρήματα της κεντρικής τράπεζας χωρίς να υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας”, υπογραμμίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.

Σε καλό δρόμο οι δοκιμές

Στη διάρκεια της δοκιμής, εκδόθηκε κρατικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, το οποίο διακινήθηκε μέσω blockchain και ανταλλάχθηκε, αν και μόνο δοκιμαστικά, από έξι τράπεζες: τη Barclays, τη Citibank, τη Commerzbank, τη DZ Bank, τη Goldman Sachs και τη Société Générale.

Οι συναλλαγές τακτοποιήθηκαν μέσω blockchain με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου που συνδέει τα περιουσιακά στοιχεία που διακινούνται μέσω κατανεμημένου καθολικού με το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων συχνά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις κεντρικές τράπεζες και θεωρούν πως τα δικά τους κρυπτονομίσματα αποτελούν μια ανώτερη μορφή χρήματος, καθώς είναι αδύνατη η εκτύπωση και υποτίμησή τους κατά βούληση.

Εντωμεταξύ, η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, ενδεχομένως βασισμένου στην τεχνολογία blockchain, προκειμένου να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα μετρητά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας τηρεί μάλλον χλιαρή στάση έναντι του όλου εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *