Απαγορεύει το Bitcoin η Ινδία

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης ενημέρωσε το Reuters ότι το έθνος της Ινδίας είναι έτοιμο να προτείνει νόμο που απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα. Το νομοσχέδιο θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία, καθώς φέρεται να τιμωρεί οποιονδήποτε κατέχει, εμπορεύεται ή εξορύσσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin.

Πριν από τρία χρόνια, η Reserve Bank of India (RBI) προσπάθησε να απαγορεύσει την κρυπτογράφηση, εμποδίζοντας τις τράπεζες να συνεργάζονται με εταιρείες του κλάδου. Αν και το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας καταργεί την απαγόρευση το 2020, φαίνεται τώρα ότι σύντομα θα προταθεί μια νέα, ακόμη πιο αυστηρή απαγόρευση.

«Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το σχέδιο είναι η απαγόρευση ιδιωτικών κρυπτονομικών στοιχείων, ενώ προωθεί το blockchain – μια ασφαλή τεχνολογία βάσεων δεδομένων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για εικονικά νομίσματα, αλλά και ένα σύστημα που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις διεθνείς συναλλαγές», ανέφερε το Reuters. Αυτό συμπίπτει με πρόσφατες εικασίες ότι η Ινδία σκέφτεται να κυκλοφορήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Αυτά τα νέα υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση κατανοεί τον πιθανό αντίκτυπο των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά δεν έχει ακόμη αγκαλιάσει ιδιωτικά όπως το bitcoin.

Παρά αυτήν την κανονιστική σύγχυση, η Ινδία παραμένει μια πιθανή εστία για την υιοθέτηση του Bitcoin. Με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και εκτεταμένη έλλειψη πρόσβασης στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές, το Bitcoin θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την απελευθέρωση της ατομικής ελευθερίας και της νομισματικής πρόσβασης. «Στην Ινδία, παρά τις απειλές της κυβέρνησης για απαγόρευση, ο όγκος των συναλλαγών διογκώνεται και 8 εκατομμύρια επενδυτές κατέχουν τώρα 100 δισεκατομμύρια ρουπίες (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρυπτο-επενδύσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας», αναφέρει το Reuters.

1.5 εκ. δολάρια σε Local Bitcoins

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Coindance, η Ινδία έχει διατηρήσει έναν σταθερό όγκο LocalBitcoins, σε 113.772.416 ρουπία (περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια) για την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Μαρτίου 2021. Η προτεινόμενη απαγόρευση, αν και προφανής, φαίνεται να μην επηρεάζει την όγκος συναλλαγών στην Ινδία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό για μια κυβέρνηση να «απαγορεύσει» μια αποκεντρωμένη τεχνολογία όπως το Bitcoin, το οποίο είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορεί να προσπελαστεί και να αξιοποιηθεί χωρίς έγκριση από οποιαδήποτε οντότητα τρίτου μέρους. Ωστόσο, μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση ή τη χρήση του Bitcoin εύκολα. Καθώς η υιοθέτηση του Bitcoin αυξάνεται αναπόφευκτα στην Ινδία, έτσι και τα πιθανά οφέλη θα αποκομίσουν από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Αυτά τα οφέλη μπορεί να ξεπεράσουν τα πλεονεκτήματα που αναζητούνται μέσω της προτεινόμενης απαγόρευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *