Bitcoin

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα παγκοσμίως (κρυπτονόμισμα). Πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό στοιχείο και δεν ελέγχεται από καμία κεντρική αρχή (όπως μια τράπεζα).

Προκειμένου να συμμετάσχετε στην επόμενη συζήτηση σχετικά με το bitcoin, ας δούμε πώς δημιουργούνται τα bitcoins, πώς δουλεύουν και ποιος «εφηύρε» το Bitcoin!

Πώς δημιουργούνται τα Bitcoins

Από πού πράγματι προέρχονται τα Bitcoins (και άλλα κρυπτονομίσματα); Όταν πρόκειται για τα κανονικά (fiat) χρήματα, η Κεντρική Τράπεζα ή η κυβέρνηση συνήθως αποφασίζει να εκτυπώνει και να διανέμει χρήματα. Το πιο προφανές αποτέλεσμα αυτού είναι ο πληθωρισμός.

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι διαφορετικά επειδή δεν διαθέτουν κεντρική κυβέρνηση. Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εξαρτώνται από τους ανθρακωρύχους για να κρατάνε το σύστημα (το blockchain) σε λειτουργία. Χρησιμοποιούν σύγχρονο υλικό υπολογιστή (κυρίως κάρτες γραφικών και ειδικό εξειδικευμένο υλικό) για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων. Αυτά δημιουργούνται από μια κρυπτογραφική συνάρτηση κατακερματισμού που παίρνει δεδομένα αυθαίρετου μεγέθους σε ένα string bit σταθερού μεγέθους και έχει σχεδιαστεί ώστε να μην είναι εφικτό να αντιστραφεί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο για να κατανοήσετε καλύτερα αυτά τα βασικά στοιχεία.

Οι ανθρακωρύχοι ασχολούνται αποτελεσματικά με την ασφάλεια του δικτύου με την επίλυση και την έγκριση των συναλλαγών.

Τι ακριβώς σημαίνει το Bitcoin για τον κόσμο; Ελέγξτε τη δημοσίευσή μας στο blog: Η αξία του Bitcoin και τι σημαίνει για εμάς;

Bitcoin

Bitcoin

28,102.94

BTC 2.39%

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Τον Οκτώβριο του 2008, ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων με ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα έγγραφο που περιγράφει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Ονομάστηκε «Bitcoin: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System».

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Nakamoto κυκλοφόρησε το πρώτο λογισμικό bitcoin που ξεκίνησε το δίκτυο και το κρυπτονόμισμα bitcoin. Ο Nakamoto εγκατέλειψε το έργο το 2010 χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του/της, αλλά οι βάσεις είχα τεθεί.

Η κοινότητα bitcoin αναπτύχθηκε γρήγορα. Κανείς δεν είχε ποτέ τον πλήρη έλεγχο του bitcoin. Κάθε αλλαγή που έγινε στο πρωτόκολλο bitcoin είναι δημόσια και ορατή σε όλους. Όλοι οι χρήστες έχουν την ίδια ισχύ και είναι εξίσου ενημερωμένοι.

Από την άποψη της εμπειρίας χρηστών, το bitcoin είναι βασικά η διαδικτυακή έκδοση των μετρητών.

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στο δίκτυο bitcoin καταγράφεται στο blockchain. Πρόκειται για ένα δημόσιο βιβλίο ή μια δημόσια συλλογή χρηματοοικονομικών λογαριασμών. Σκεφτείτε το ως βιβλίο συναλλαγών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, διατηρείται και εξασφαλίζεται από το ίδιο το κοινό (ανθρακωρύχοι), έτσι χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν «ένα αντίγραφο» αυτού του ίδιου βιβλίου. Δεν υπάρχουν μυστικά, όλα είναι διαφανή.

Στον κρυπτο-κόσμο, τα χρήματα μεταφέρονται από διεύθυνση σε διεύθυνση.

Δημόσιο βιβλίο; Τι γίνεται με την ιδιωτική μου ζωή;

Όπως και τα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα, μπορεί να γίνει λίγο περίπλοκο και με τα bitcoin. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν τα θέματα ασφάλειας σε αυτό το σημείο.

Φανταστείτε ότι κάποιος αποφασίζει να αλλάξει τη λέξη «γάτα» στο λεξικό τους στο σπίτι. Μπορεί να αλλάξει τον ορισμό σε μερικά άλλα λεξικά, αλλά οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εξακολουθούν να έχουν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια λεξικά, με τον σωστό ορισμό – οπότε οποιαδήποτε μικρή τοπική αλλαγή δεν θα είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο.

Δεν μπορείτε να κάνετε τέτοιες αλλαγές παγκοσμίως. Και αυτό το «λεξικό» στην περίπτωσή μας είναι το blockchain, το οποίο επεξεργάζεται, ενημερώνεται και εξασφαλίζεται από τους ανθρακωρύχους.